torstai 21. marraskuuta 2013

Roberton kakku

Neulelaatikon siivouksen ohella olen tässä viime aikoina siivoillut keittiön kaappeja. Kun kaikki keksit ja suklaat oli siivottu pois kuleksimasta, uskaltauduin kurkistamaan syvempiin kerroksiin. Löytyi muun muassa mantelimassaa, kuivahtaneita rusinoita ja aprikooseja. Pientä kakkukirjaa selaillessa törmäsin tähän ohjeeseen. Noudatin ohjetta muuten tarkkaan, mutta käytin alkoholina calvadosta (myös viinakaappia on siis siivoiltu) ja laitoin aprikoosit ja rusinat pariksi tunniksi siihen likoamaan. Eivät painuneet vuoan pohjalle, vaikka jauhotus jäi välistä.

Kakun kuva on itse asiassa kirjan kannessa. Aika paljon on näköjään vihreitä lehtiä ja tuoreita hedelmiä pitänyt lautaselle asetella, kun kakku itsessään on kovin vaatimattoman näköinen. Tässä vielä inhorealistisempi otos :)

Kakku kuitenkin maistui varsin mainiolta tällaisenkin marsipaaninvihaajan suussa. Ei naapurin rouvakaan huonoa tykännyt. Kakkua jäi onneksi vielä muutama palanen kotirouvan päiväkahvihetkiä sulostuttamaan. Ohje tässä:

Roberton kakku

100 g voita
200 g mantelimassaa
2 munaa
runsaat 2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
(ei lainkaan leivinjauhetta)
1 runsas tl vaniljasokeria
1 dl rusinoita
6 hienoksi silputtua kuivattua aprikoosia
2 rkl konjakkia, viskiä tai rommia

Voitele ja leivitä pieni pyöreä kakkuvuoka - mieluiten irtopohjainen, halkaisijaltaan noin 20 cm. Leikkaa mielellään leivinpaperista pyöreä pala ja aseta se vuoan pohjalle, niin valmiiseen kakkuun ei joudu niin paljon leivänmuruja.
Sulata voi ja pane se sivuun. Raasta mantelimassa karkeaksi (se käy helposti yleiskoneen karkealla raastinterällä). Pane mantelimassa sivuun.
Vatkaa munia ja sokeria, kunnes vaahto on todella kuohkeaa ja hyvää. Lisää siihen sulatettu voi ja sekoita. Kääntele joukkoon raastettu mantelimassa.
Sekoita pienessä kulhossa vehnäjauhoihin vaniljasokeri, rusinat ja aprikoosisilppu. Sekoita ne kaikki munataikinaan. Mausta konjakilla tai viskillä tai rommilla. Kaada taikina voideltuun vuokaan.
Paista 160 asteen lämmössä n. 45-50 minuuttia, jos vuoan halkaisija on 18 cm. Tai suunnilleen 40 minuuttia, jos vuoan halkaisija on 20 cm.
Tämä kakku jähmettyy jäähtyessään - sen pitää siksi seistä mieluiten 2 vuorokautta ennen kuin se tuodaan tarjolle. Jos se leikataan ensimmäisenä päivänä, kakusta tulee liian tahmea, vaikka hyvältä se silloinkin maistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti